Bozkırın Tezenesi – Neşet ERTAŞ

Paylaşmak İster misiniz?

Share on facebook
Facebook'ta Paylaş
Share on twitter
Twitter'da Paylaş

Yorum Yapabilirsiniz

2013 takvimimizde Eylül ayını kendisine ayırdığımız kıymetli Türk Halk Müziği sanatçısı, Türk ozanı ve Aşığı üstat Neşet ERTAŞ’ı vefatının sene-i devriyesinde saygı ve rahmetle anıyoruz. Üstadın mütevazi hayatını bizler de mütevazi bir şekilde hatırlatarak hafızalarımızda yer eden o güzel eserlerin yazarını kısaca tanıtalım;

Neşet Ertaş, 1938 yılında Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesinde dünyaya gelen, abdal müziğinin son temsilcisi, Aşık ve Türk Ozanı. Bozkırın Tezenesi ünvanıyla Türk Halk müziğinin en büyük isimlerindendir. Bozlak formunun en büyük ustasıdır.
Babası da kendisi gibi Ozan Muharrem Ertaş’tır, annesi Döne hanım vefat ettikten sonra annesinin köyü Yozgat’ın Kırıksoku köyüne yerleşmiş ve çocukluğunu köyünde geçirmiştir.

Babası Muharrem Ertaş’tan feyz alıp, babasının yolunu takip eden sanatçımız, okula başlamadan önce keman ve daha sonra bağlama çalmayı öğrendi ve babası ile birlikte sazını eline alıp, düğün ve toplantılarda saz çalıp türküler söylemeye başladı.

Feyz ve örnek aldığı tek kişinin babası Muharrem Ertaş olduğunu söyleyen sanatçı ilk plağını, 1950’li yıllarda babasına ait olan “Neden garip garip ötersin bülbül” adlı türkü ile çıkaran ozanımız, bu plağının halk tarafından büyük teveccüh görmesi ile kendi eserlerini yazmaya ve icra edip plaklar çıkarmaya başladı.

1960’lı yıllardan sonra adı bağlama ile özdeşleşen sanatçı, ilerleyen yıllarda Ankara’ya yerleşti, burada yaşadığı sağlık sorunlarından sonra Almanya’daki kardeşinin daveti üzerine Almanya’ya gitti. Bir yandan orada tedavi olurken, diğer yandan da türküleri yazmaya ve bestelemeye devam etti. Ve 2000’li yıllarda memlekete kesin dönüş yapıp tekrardan Türkiye’de konserler veremeye başlamıştır.

Kendisine dokuzuncu cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından verilmek istenen, devlet sanatçısı ünvanını şu sözlerle reddetmiştir;

“Hepimiz bu devletin sanatçısıyız, ayrıca bir devlet sanatçısı sıfatı bana ayrımcılık geliyor. Ben halkın sanatçısı olarak kalırsam benim için en büyük mutluluk bu. Şimdiye kadar devletten bir kuruş almadım, bir tek TBMM tarafından üstün hizmet ödülünü kabul ettim. Onu da bu kültüre hizmet eden ecdatlarımız adına aldım”

Unesco’nun yaşayan insan hazineleri kapsamında teveccüh gösterdiği sanatçılar arasına girmiştir. 25 Eylül 2012 Salı günü tedavi gördüğü İzmir’de vefat etmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trabzon İl Teşkilatımız Çarşamba Sohbetlerine Devam Ediyor

Trabzon İl Teşkilatı her çarşamba geleneksel hale getirdiği çarşamba yemek ve sohbet etkinliğinde bu hafta Genel Başkan Murat KARATAŞ, Trabzon İl Temsilcisi Ramazan İNAL ve Sendika Genel Sekreteri Fatih KUL ev sahipliğinde çok kıymetli hocalarımız Nihat Cahit NOMER, Celalettin sağlam ve Uğur DEMİRCİ ile bir araya geldiler.

Devamını Oku »

Konya İl Temsilciliği Basın Toplantısı Düzenledi

Birlik Eğitim-Sen Konya İl Temsilcisi Nedim DENİZLİ bugün bir basın toplantısı düzenledi. Konya’da yerel basının katıldığı toplantıda bir sivil toplum kuruluşu olarak cari sendikacılık anlayışından ve bunun yol açtığı sorunlardan bahseden Denizli, sendikaların günümüzde gereken sivil duruşu ve mücadeleyi yansıtamadıklarını ifade etti.

Devamını Oku »

Proje Toplantıları Başlıyor

Birlik Eğitim Sen Genel Merkezinde 11 Haziran Çarşamba günü 20:00-22:00 saatleri arasında ERASMUS PLUS ve AB Projeleri üzerine sohbet söyleşi programı gerçekleştirilecektir.

Devamını Oku »

Önce LİYAKAT, sonra HAK..!

GİRİŞ YAP